Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

"miejsce w kolejce"




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
1 odpowiedź w tym temacie

#1 dykta

dykta

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 04 11 2005 - 12:20

do czego sluzy opcja "Miejsce w kolelejce" w menu dostepnyym po kliknieciu prawego przycisku myszy na sciaganych plikach? bo mam wrazenie ze nie sluzy ona niczemu :)

#2 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 07 11 2005 - 03:19

bo mam wrazenie ze nie sluzy ona niczemu


Czyli nie chcesz się dowiedzieć, ile będziesz czekać aż się zaktywuje Twoje ściąganie? Nie chcesz wiedzieć ile plików innego użytkownika przed Tobą blokuje Twoje ściąganie? :D Teoretyczne scenariusze poglądowe:

Przykład 1:

Ładuję pliki z okna szukania oznaczone w kolorze czarnym (to oznacza wolne sloty = nikt nie ściąga = teoretycznie moje ściąganie zacznie się od razu). Ale po załadowaniu pliki nie zaczynają się ściągać. Sprawdzam swoje miejsce w kolejce. Jest napisane: 6,7,8... OK. Ktoś był szybszy niż ja, ale teoretycznie nie poczekam długo. Czekam .... Ponawiam sprawdzanie miejsca w kolejce, a tu niespodzianka i spadek mojej pozycji w kolejce .... 114, 115, 118.... Być może użytkownik dał pierwszeństwo ściągania swoim kumplom z listy, a ja jako odrzutek automatycznie znalazłam się pod spodem, być może ręcznie skasował moje pliki z kolejki. Czekam dalej .... a tu NIC. Sprawdzam znów miejce w kolejce a tu .... 2002, 2003 .... Już chyba nie opłaca się czekać. Kolejne dni = moje miejsce spada coraz niżej lub jest yo-yo = raz jestem już blisko a raz znów na dole. Kasuję to ściąganie i szukam lepszego użytkownika od którego ściągnę szybciej.

Przykład 2:

Sprawdzam miejsce w kolejce, a tu wszystkie pliki mają ten sam numer. No tak, nadziałam się na użytkownika Linuxa z "tweakowanym" Soulseekiem posiadającym nieliniową metodę pobierania ("round routine") = każdy użytkownik może ładować tylko po jednym pliku na raz, niezależnie od swojego pierwszeństwa, i jest robione kółko po wszystkich userach. Od razu widać, iż moje ściąganie będzie trwać o wiele dłużej niż na normalnych Soulseekach Windowsa. Pobieram Info usera, w celu zorientowania się jakie są ustawienia i czy opłaca się inwestować w to czas. Widzę: "przydzielone sloty = 2, wszystkie zajęte, liczba plików w kolejce = 3000. Jeśli poleci runda, to prędzej zdechnę niż uda mi się ściągnąć, bo po ściągnięciu jednego pliku koło jest zataczane od nowa poprzez 3 tysiące plików. Rezygnuję i kasuję ściąganie od tego użytkownika.

Przykład 3:

Ładuję pliki do kolejki, sprawdzam miejsce w kolejce = jest numer 17. Ale czekam i czekam, a za każdym razem sprawdzając kolejkę, mam ten sam numer. Pobieram Info usera a tam: 0 Uploads Allowed. Martwa kolejka i nigdy od niego nic nie ściągnę. Do widzenia. Kasuję pliki z tej "kolejki".


Opcja pozwoli przewidywać, ile poczeka się na ściąganie i czy warto kontynuować czekanie na ściągnięcie. Skoro Ty widzisz ją jako bezużyteczną, to chyba nie orientujesz się do końca jak działa Soulseek?




.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych