Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Uploads : user list only!




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 busk

busk

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 14 11 2005 - 12:49

Chcialbym sie dowiedziec czy da sie "obejsc" User list only i sciagac od uzytkownika pliki nie bedac na tej liscie?

#2 kalkamarkaa

kalkamarkaa

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 509 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Londyn

Napisano 14 11 2005 - 16:22

Witam.
Jak sama nazwa wskazuje,koleś udostepnia pliki tylko ludziom których ma na swojej liście,jedyne wyjście to zagadać aby cię na nią wrzucił.

#3 sztetke

sztetke

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 16 postów

Napisano 30 11 2005 - 10:11

czasem wystarczy stanac w kolejce u tego ktosia i pozwala sciagac,mialem tak pare razy.

#4 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 01 12 2005 - 01:24

Dam wam popalić dziś. :D Topik sprzed dwóch tygodni ale podbicie przez @ sztetke w końcu zwróciło mą uwagę iż tu jest chyba poważny błąd w zrozumieniu a sztetke to już chyba wyskoczył z jawną herezją.


@ busk & @ kalkamarkaa


:D Mnie się wydaje że wy mylicie "wysyłanie plików" ze "ściąganiem plików":

Chcialbym sie dowiedziec czy da sie "obejsc" User list only i sciagac od uzytkownika pliki nie bedac na tej liscie?


1. Jeśli naprawdę chodzi o to iż on dzieli się tylko do listy to kotku nie obejdziesz tego w żaden sposób. Musisz się znaleźć na jego liście i nie ma na to żadnego hacka czy oszustwa bo to nie zależy od ciebie tylko od JEGO DECYZJI CZY WARTO. Tylko że tu mi coś śmierdzi bo:


2. ..... sugerując się twoim TYTUŁEM tematu który jest nad wyraz zbieżny w sformułowaniu z tym co pokazuje Info Usera wydaje mi się że chyba pomyliłeś się w ocenie sytuacji. Taka informacja w info usera:

Uploads: User list only

NIE MA NIC WSPÓLNEGO ZE ŚCIĄGANIEM OD NIEGO PLIKÓW ANI W OGÓLE NIE OZNACZA ŻE GOŚĆ TYLKO DZIELI SIĘ DO LISTY! To jest opcja od "Send Files" / "Wyślij pliki" dostępna z prawokliku na nick usera. Opcję tę ustawia się w File Sharing na samym dole w "Accept Uploads from":

Dołączona grafika

I ta opcja nie wpływa zupełnie na możliwość ściągania plików od tego kolesia bo ona oznacza:

Uploads : User List only = "Przyjmuję wysłane mi pliki tylko od ludzi z listy kumpli"

Uploads: Upload allowed only = "Przyjmuję wysłane mi pliki tylko od ludzi z listy wyjątków uploadów"

Uploads : UNKNOWN i to jest moje ustawienie oznaczające "Nie przyjmuję żadnych wysłanych mi plików". Mam ustawione na zero przyjmowania plików w uploadzie (w znaczeniu WYSYŁANIA z opcji "Prześlij pliki") bo nie chcę by ktoś niekontrolowanie zaczął mi ładować na dysk coś czego nie chcę = takie są SKUTKI UBOCZNE. I to ustawienie nie wpływa na to iż inni ode mnie ściągają a ja ściągam od nich.

Uploads : All = "Przyjmuję wysłane mi pliki od wszystkich"


Czyli:

1. Ktoś dzieli się plikami ze wszystkimi ale ma w info Uploads: UserList Only = ściągać od niego pliki mogą wszyscy ale jeśli nie jest się na jego liście nie można mu przesłać pliku z prawokliku
2. Ktoś nie dzieli się plikami ale ma w info Uploads : All = ściągać plików od niego nie może nikt nawet ci z listy ale każdy (niezależne czy jest na liście czy nie jest) może mu wysłać plik z prawokliku
3. Ktoś dzieli się plikami tylko z kumplami i w info ma Uploads : UNKNOWN = nie można od niego ściągać plików jeśli nie jest się u niego na liście i NIKT nie może mu wysyłać plików z prawokliku nawet jego kumple z listy

itd.... Kapisze?


To czy ktoś dzieli się TYLKO do listy NIE JEST zapisane w sposób oczywisty w info usera (nazwijmy to: :D ochrona anonimowości wyboru przed linczowaniem publicznym i nachalnymi pytaniami "dodasz mnie chamie do listy?" :D ) tylko poznaje się po następujących znakach i nawet w tym przypadku mogą nastąpić wątpliwości i wyjątki świadczące o czymś przeciwnym:

1. W info usera jest ZERO TOTAL UPLOADS ALLOWED = to robi martwą kolejkę i miejsce w kolejce jest zawsze takie samo. Ale user MOŻE (choć wcale nie musi) mieć otwarte tylko sloty dla kumpli z listy w ustawieniach Extra User U/L a tego slotu info NIE listuje. Można się tego tylko domyślić jeśli jest napisane Zero total uploads allowed ale Upload slots available: YES ale już przy kombinacji Zero total uploads allowed ale Upload slots available: NO możecie tylko ginąć w zaawansowanym wróżbiarstwie. 0 uploads allowed przy ustawieniu współdzielonych folderów dla wszystkich daje pozór dzielenia się plikami bo pliki takiego gością są widziane w searchu ale są NIEDOSTĘPNE bo "ZERO ALLOWED" i bez sprawdzania info usera można czekać do usranej śmierci i się nie doczekacie.

2. Po załadowaniu plików z wyszukiwania do okna Soula jest "Remote File Error" / "Remote File Not Shared" a próba przeglądania plików usera daje "No files shared". Przy czym podkreślam iż:

- Jeśli ktoś dzieli się tylko do listy to jego pliki NIE POKAZUJĄ SIĘ W WYSZUKIWANIU i mogą je ewentualnie z wyszukiwania wyłowić TYLKO ci co są u niego na liście!
- Pliki mogły wyskoczyć w searchu mimo iż gość dzieli się tylko do listy w przypadku gdy do niedawna dzielił się ze wszystkimi i Soulseek kalkulował jego pliki jako publicznie widoczne. Gość raptownie przeszedł tylko do listy ale search nadal wyrzuca jego pliki osobom nie z listy bo Soulseek NIE ZDĄŻYŁ przekalkulować zmiany stanu posiadania i ciągle pamięta iż gość pokazuje pliki wszystkim ...... To nie trwa długo i po chwili Soulseek naprawia to "niedopatrzenie".
- "Remote File Error" / "Remote File Not Shared" równie dobrze pojawia się w sytuacji gdy gość dzieli się plikami ze wszystkimi ale dany plik przeniósł do innego miejsca lub skasował ale NIE odświeżył swojego zestawu plików współdzielonych i w nim nadal figuruje obiekt którego po prostu już nie ma

Proszę patrzyć na User Info:

Dołączona grafika

Słowa "Upload" / "Uploads" wymiksowane na maxa mają tu zupełnie DWA RÓŻNE ZNACZENIA i ten niuans językowy może mylić okrutnie. Ilość dozwolonych oraz wolnych slotów to kierunek: Z mojego kompa na ich kompy a "uploads accepted" to kierunek DO mojego kompa z ich kompów. Czy tu widać czy ktoś się dzieli plikami TYLKO z listą czy też ze wszystkimi? W życiu się tego z mojego info nie dowiecie bo to co mówi moje info to:

- Daję dwa sloty
- W kolejce stoi 5 plików gościa (lub gości) który chce ode mnie ściągać. Ale już nie ocenicie ilu gości bo jest to niemożliwe. Potencjalne kombinacje: to stoi 5 gości w kolejce z pojedynczymi plikami lub dwóch gości z kilkoma plikami na łeb lub 3..., 4... lub tylko jeden facet z 5 plikami)
- Prawdopodobnie mam jeszcze jeden otwarty PUBLICZNY slot i jeszcze ktoś może zaraz zacząć ściągać a "prawdopodobnie" bo może dwa sloty są już zajęte a ten otwarty jest tylko dla listy :(
- Nie akceptuję wysyłania mi plików. Przynajmniej to nie budzi żadnych wątpliwości

A to czego nigdy już nie zgadniecie to:

- Nie ma tu żadnego śladu czy informacji czy dzielę się ze wszystkimi czy tylko z kumplami. :D
- Nie dowiecie się ile mam Extra slotów otwartych :D
- Nigdy nie dowiecie się czy te 2 są slotami publicznymi czy od razu do listy ponieważ dzieląc się tylko do listy ale ustawiając sloty w oknie MAX U/L a nie Extra List User U/L te sloty są liczone jako publiczne czyli wyświetlają się w info usera a mimo to nie są publicznymi bo lecę do listy. :D

Bez trudu mogę was skołować moim info na różne sposoby.


@ sztetke:

czasem wystarczy stanac w kolejce u tego ktosia i pozwala sciagac,mialem tak pare razy.


Wybacz ale jeśli on nie dzieli się plikami ze wszystkimi tylko DO LISTY to:

- jego pliki NIE POKAZUJĄ SIĘ W WYSZUKIWANIU
- NIE MASZ SZANSY NAWET STANĄĆ W KOLEJCE bo ty nie widzisz jego plików ani on twoich w swoim oknie bo nie jesteś na jego liście

więc skoro stałeś w kolejce to musiałeś:

1. Pomylić interpretację w info usera "Uploads: User list" (= podkreślam: nie ma nic wspólnego ze ściąganiem plików)
2. Lub stanąłeś w kolejce w czasie gdy jeszcze dzielił się plikami z innymi
3. Stanąłeś u gościa który miał 0 uploads allowed, zobaczył twe pliki, zbrowsował cię i ocenił iż lądujesz u niego na liście
4. EWENTUALNIE: byłeś u niego na liście ale o tym nie wiedziałeś (czasem tak się robi by oszukać nieco i stworzyć pozory) i wydawało ci się iż po prostu stoisz w kolejce jak normalnie :D



.

#5 kalkamarkaa

kalkamarkaa

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 509 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Londyn

Napisano 01 12 2005 - 10:01

@picasso

Mnie się wydaje że wy mylicie "wysyłanie plików" ze "ściąganiem plików":



No, jak teraz to przeczytałem jeszcze raz to też tak mi sie wydaje :blink:

Twoja umiejętność logicznego czytania tekstu zawsze mnie porażała.
Nieustający szacunek pani moderator.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych