Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Zawieszony komputer a dziwne dźwięki




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 jah1

jah1

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 02 11 2006 - 15:31

Podczas dużego obciążenia komputera (np. gry) dzieje się coś dziwnego - najpierw słychać dziwne 2 piknięcia - jedno - dwie trzy sek. i drugie ( czasem gdy włączamy lub wyłączamy jakieś urządzenie słychać podobny dźwięk ). Wszystko działa jeszcze przez jakieś 5-8 sekund poczym ekran się zamraża.
By było weselej czasem próba zrestartowania kompa nic nie daje - nie chce wogóle zaskoczyć - znowu te 2 piknięcia ( w czasie restartu tym razem ) i klops. W tle wiatraki pracują, itd. Dopiero za 4-5 razem startuje.
Ostatnio przy takich perturbacjach siadł mi zasilacz w monitorze - właśnie przy kolejnej nieudanej próbie restartu - może to nieistotne, ale wolę wspomnieć.
Wczoraj wyświetlil się - dopiero za kolejnym razem Blue-screen - oczywiście nic mi on nie mówi ( ostrzeżenie dot. nowego sprzętu, sterowników - i cyferki 0x00000077 (0xooooooo1 , 0x0000000 , ox0000000 , 0xF7C76D1C ) A, i jeszcze rada dot. buforowaniai przesłaniania - opcje BIOS, które nota bene są tak jak być powinny wg. tej porady.

Gdyby ktoś miał jakieś rady - czego dotyczy ten problem - sprzętu czy systemu? Owe dźwięki dochodzą ( na ucho oczywiście ;-) ) z okolic kości RAM.
Niczego w sprzęcie nie zmieniałem. Windows jest świerzy - 3 dniowy - komp był w serwisie z tym problemem, ale twierdzą, że wsio O.K. - a widzę, że nic się nie zmieniło!
Od czego zacząć - co sprawdzić i w jaki sposób - jestem niedzielnym komputerowcem - proszę o wyrozumiałość.
Aha - jeszcze jedna dziwna sprawa - gdy wymieniałem nagrywarkę - demontaż na czas naprawy - rzecz dziwna - RESETOWAŁ mi się BIOS do ust. domyślnych! Jakim cudem? Jak to możliwe?
Posprawdzałem wszystkie wtyczki, gniazda, itp.
POMOCY!!!

No i zapomiałbym - Windows XP + SP2
1024 RAM ( 2x 256 TwinMOS+ 512 Kingmax)
Leadtek WinFast 6600Gt 128MB
Microstar K7N2Delta
Zasilacz 400W Tracer
AMD Barton 2500

#2 K41n

K41n

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • Lokalizacja:Lejczester ;)

Napisano 02 11 2006 - 20:05

Zacznij od sprawdzenia temperatur
http://www.dobreprog...z=2&t=93&id=410

Jaki masz bios ??
Dziweki biosu maja znaczenie ile i kiedy

AMI BIOS: (Liczba dźwięków - Błąd):
1 - Błąd odświeżania RAM.
2 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB.
3 - Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM.
4 - Błąd zegara systemowego.
5 - Błąd procesorea.
6 - Błąd kontrolera klawiatury.
7 - Błąd trybu wirtualnego procesora.
8 - Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej.
9 - Błąd sumy kontrolnej BIOS.
10 - Błąd zapisu lub odczytu pamięci CMOS.
11 - Błąd pamięci cache.
Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.

Award-BIOS (Liczba dźwięków - Błąd):
1 krótki - Wszystko ok. (to oczywiście nie jest błąd, hehe).
1 długi - Błąd pamięci.
1 długi i 2 krótkie - Błąd parzystości pamięci RAM.
1 krótki i 2 długie lub 1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej.
Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.

Phoenix-BIOS - dot. gł. laptopów
Zapis 1-1-3 oznacza: jeden dźwięk, pauza, jeden dźwięk, pauza, trzy dźwięki
(Liczba dźwięków - Błąd):
1-1-3 - Nie możliwy odczyt parametrów konfiguracyjnych z pamięci CMOS.
Najprawdopodobniej konieczna jest wymiana płyty głównej.
1-1-4 - Układ zawierający BIOS musi być wymieniony.
1-2-1 - Błąd zegara systemowego.
1-2-2 - Uszkodzona płyta główna.
1-2-3 - Uszkodzona płyta główna.
1-3-1 - Uszkodzona płyta główna.
1-3-3 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB.
1-3-4 - Uszkodzona płyta główna.
1-4-1 - Uszkodzona płyta główna.
1-4-2 - Błąd pamięci RAM.
2-x-x - Każda kombinacja sygnałów, rozpoczynająca się od dwóch dźwięków
oznacza uszkodzenie pamięci RAM.
3-1-x - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobnie
konieczna jest wymiana płyty głównej.
3-2-4 - Błąd kontrolera klawiatury.
3-3-4 - Brak karty graficznej.
3-4-x - Błąd karty graficznej.
4-2-1 - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobnie
konieczna jest wymiana płyty głównej.
4-2-2 - Błąd zgłoszony przez płytę główną. Sprawdzić sprawność klawiatury.
4-2-3 - Błąd zgłoszony przez płytę główną. Sprawdzić sprawność klawiatury.
4-2-4 - Prawdopodobnie jedna z kart rozszerzeń jest uszkodzona. Jeśli
wszystkie są sprawne to płyta główna nadaje się do wymiany.
4-3-1 - Błąd płyty głównej.
4-0-2 - Błąd płyty głównej.
4-3-3 - Błąd płyty głównej.
4-3-4 - Błąd zegara czasu rzeczywistego. Wymienić baterię na płycie głównej.


Stawiam na grafike ,sprobuj zaktualizowac sterowniki http://www.nvidia.pl...k_93.71_pl.html

#3 jah1

jah1

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 02 11 2006 - 21:58

Dzięki - ale to nie sa dźwięki BIOSu - to wiem z całą pewnością - to nie "piszczyk", raczej lekkie, metaliczne piknięcie - czasem , gdy włączamy jakieś urządzenie elektr. słychać dokładnie to samo, ale jeden raz - niektóre monitory przy włączeniu wydają taki sam dźwięk - ale glośniejszy
Inaczej nie umiem tego wytłumaczyć - ale dzięki za pomoc. Pozdrawiam

#4 newryn

newryn

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 774 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 03 11 2006 - 20:37

Dzięki - ale to nie sa dźwięki BIOSu - to wiem z całą pewnością - to nie "piszczyk", raczej lekkie, metaliczne piknięcie - czasem , gdy włączamy jakieś urządzenie elektr. słychać dokładnie to samo, ale jeden raz - niektóre monitory przy włączeniu wydają taki sam dźwięk - ale glośniejszy
Inaczej nie umiem tego wytłumaczyć - ale dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Gdyby nie to, że stanowczo zaprzeczasz, to cała sytuacja pasuje mi właśnie do ustawień BIOSu, gdzie masz uaktywnioną opcję alarmu po przekroczeniu pewnej temperatury procesora, po czym następuje także wyłączenie komputera (inna opcja).
Z innych możliwych przyczyn, to piszczenie cewek przetwornicy na płycie , co najbardziej słychać podczas startu komputera, ale raczej powinno to mieć charakter ciągły lub nieregularny np pod wpływem obciążenia procesora. Fakt,że niektóre płyty mają taką "urodę" -cewki piszczą i nic się nie dzieje, ale jeżeli wcześniej nic się takiego nie działo, to jest powód do obaw.
Domyślam się,że serwis by zauważył coś takiego jak wybrzuszone kondensatory na płycie, ale zerknij na wszelki wypadek...
Do bardziej dogłębnego zbadania parametrów systemu w czasie pracy użyj programu "MSI PC Alert 4" ze strony MSI. Zwróć uwagę co się dzieje z napięciami i temperaturą. Jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości, to wrzuć screeny tutaj.
Składasz kompa? -nie jesteś pewien co wybrać? -zajrzyj do testów i porównań, skorzystaj z konfiguratora zestawów. Porównania, testy i inne przydatne informacje w PRZYKLEJONYM

#5 jah1

jah1

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 03 11 2006 - 23:38

Naprawdę dzięki za pomoc!
A propos serwisu - oni tam tylko ograniczyli się do przeinstalowania systemu - to takie ich lekarstwo na wszystko ( swoją drogą rzeczywiście pomaga ;-) ) . Ale mnie wydaje się, że jest to bardziej związane z hardwarem niż z aplikacjami - takimi czy innymi. Gdy TO się zaczęło - akurat niczego nowego nie instalowałem - a i teraz mam tylko system i parę niezbędnych programów.

Dzisiaj po takiej akcji - "piknięcia 2 szt. + zamrożenie ekranu po paru sekundach + kilkakrotne nieudane próby restartu - pojawił się komunikat ( tuż po starcie BIOSu :

Nie można uruchomić systemu Windows z powodu błędu w oprogramowaniu. Zgłoś ten problem jako: ładowanie niezbędnych modułów DLL jądra. Zgłoś ten problem do pomocy technicznej.

Co ciekawe komp nie był wcale obciążony.
Co o tym sądzić?
Jescze pytanie - na które kondensatory mam zwrócić uwagę i co jest normą, a co nie w temacie napięć - z temperaturami już trochę się zaznajomiłem.
I oczywiście zainstaluję program, który poleciłeś. Zobaczymy.
Jeszcze raz dzięki - pozdrawiam!

Podam może dane z MSI PSC Alert

Vcore 1,63
3,3 V 3,26
+5 V 4.95
+12 V 11.34


Temperatury

CPU 44 C
System (?) 37 C

O czym to świadczy?

Dodam jeszcze zapis loga ze SpeedFana z ostatnich sekund przed takim zdarzeniem - ponoć niczego w nim nie widać - czy to prawda? Sorry za problem z nazwą kolumn - nie dało się inaczej, ale jest chyba to czytelne?
Remote *HD0*Fan1*VCOREA*VCOREB+3.3V+5V +12V -12V -5VSB*+5VSB*VBAT


86,38 36,0 2657 1,65 1,76 3,18 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,38 2,96
86,5 36,0 2657 1,65 1,76 3,18 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,38 2,96
86,5 36,0 2657 1,65 1,76 3,18 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,38 2,96
86,0 36,0 2679 1,66 1,76 3,2 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,25 36,0 2679 1,66 1,76 3,2 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,25 36,0 2679 1,66 1,76 3,2 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,38 36,0 2679 1,66 1,76 3,2 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,5 36,0 2657 1,63 1,76 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,98
86,38 36,0 2657 1,63 1,76 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,98
86,25 36,0 2679 1,63 1,76 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,98
86,38 36,0 2679 1,63 1,76 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,98
86,13 36,0 2657 1,62 1,73 3,22 4,92 11,43 -13,19 -5,25 5,4 2,96
86,13 36,0 2657 1,62 1,73 3,22 4,92 11,43 -13,19 -5,25 5,4 2,96
86,38 36,0 2657 1,62 1,73 3,22 4,92 11,43 -13,19 -5,25 5,4 2,96
86,25 36,0 2657 1,62 1,73 3,22 4,92 11,43 -13,19 -5,25 5,4 2,96
86,38 36,0 2657 1,6 1,74 3,26 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,98
86,38 36,0 2657 1,6 1,74 3,26 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,98
86,5 36,0 2679 1,6 1,74 3,26 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,98
85,88 36,0 2679 1,6 1,74 3,26 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,98
86,25 36,0 2657 1,66 1,74 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,46 2,96
86,13 36,0 2657 1,66 1,74 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,46 2,96
86,38 36,0 2657 1,66 1,74 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,46 2,96
86,5 36,0 2657 1,66 1,74 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,3 5,46 2,96
85,25 36,0 2657 1,62 1,73 3,28 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,25 36,0 2657 1,62 1,73 3,28 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
85,75 36,0 2657 1,62 1,73 3,28 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,0 36,0 2657 1,62 1,73 3,28 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,96
86,0 36,0 2679 1,63 1,74 3,22 4,95 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,96
86,13 36,0 2679 1,63 1,74 3,22 4,95 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,96
86,63 36,0 2657 1,63 1,74 3,22 4,95 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,96
87,0 36,0 2657 1,63 1,74 3,22 4,95 11,43 -13,27 -5,3 5,4 2,96
86,88 36,0 2657 1,66 1,76 3,2 4,95 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,94
87,38 36,0 2657 1,66 1,76 3,2 4,95 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,94
87,5 36,0 2657 1,66 1,76 3,2 4,95 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,94
87,75 36,0 2657 1,66 1,76 3,2 4,95 11,43 -13,27 -5,25 5,43 2,94
87,75 36,0 2679 1,65 1,74 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,4 2,98
88,25 36,0 2679 1,65 1,74 3,23 4,92 11,43 -13,27 -5,25 5,4 2,98

#6 UPS

UPS

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 748 postów

Napisano 06 11 2006 - 19:25

Vcore 1,63
3,3 V 3,26
+5 V 4.95
+12 V 11.34


Dodam jeszcze zapis loga ze SpeedFana z ostatnich sekund przed takim zdarzeniem - ponoć niczego w nim nie widać - czy to prawda?


UPS widzi słabą linie +12V

Czy podkręcałeś grafę. Jak z chodzeniem tej karty.

Przetestuj pamięci np Memtest86

Pokaż test SMART z Everesta dysku

Raport >> Sam zdecyduje które strony >> Magazyn >> SMART >> Zwykły tekst

wklej na forum tylko zawartość [ SMART ]
?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych