Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

BearShare - Brak połączenia z siecią




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 13:16

Proszę o pomoc w sprawie,która była już omawiana na tym forum jednak podane tu wskazówki nie mają zastosowania w moim przypadku.Używam Bearshara od prawie trzech lat.Nigdy nie miałem z nim problemów aż do teraz.Kilka dni temu wystąpił jakiś błąd i program nie chciał się już uruchomić.Odinstalowałem go i zainstalowałem ponownie i od tego czasu program nie może połączyć się z siecią.Sprawdzałem ustawienia w programie i są takie jak do tej pory były.Korzystam z neostrady przez Liveboxa.Co ciekawe w drugim komputerze też jest zainstalowany Bearshare i jest on normalnie podłączony do sieci.Liveboxa mamy gdzieś od 3 miesięcy i nie było jakichś problemów z tym programem.Dzwoniłem do Serwisu Wsparcia Technicznego Neostrady ale ludzie tam siedzący nie są przeszkoleni w takich sprawach więc niczego nie uzyskałem.

#2 Heniek

Heniek

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 8194 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Browarlandia :D

Napisano 26 10 2007 - 13:19

Jak przeinstalowałeś program to możliwe że się porty zmieniły,
przekieruj port z opcji BearShare ( w BearShare >> Setup >> Connection)

Dołączona grafika

Na swoim LiveBoxie ; )
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:

#3 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 13:37

Jak przeinstalowałeś program to możliwe że się porty zmieniły,
przekieruj port z opcji BearShare ( w BearShare >> Setup >> Connection)

Dołączona grafika

Na swoim LiveBoxie ; )


Po zainstalowaniu Bearshare sprawdziłem numer portu w programie i w Liveboxie i pozostał identyczny 6348,dlatego dla pewnosci zrestartowałem Liveboxa i na nowo wprowadziłem tam wszelkie potrzebne dane.Efektu nie widać żadnego.

#4 Heniek

Heniek

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 8194 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Browarlandia :D

Napisano 26 10 2007 - 13:45

Tego się obawiałem właśnie,
bo wychodzi że z tą siecią są jakieś problemy.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:

#5 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 13:50

Tego się obawiałem właśnie,
bo wychodzi że z tą siecią są jakieś problemy.


Tylko dlaczego w drugim pokoju brat swobodnie ściąga pliki przez Bearshare i nie ma żadnych kłopotów z połaczeniem?Nad tym sie głowię cały czas.Pod kątem Bearshare dwa razy wymieniałem system i nawet kompa zmieniłem by sprawdzić gdzie moze być przyczyna problemu.

#6 Heniek

Heniek

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 8194 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Browarlandia :D

Napisano 26 10 2007 - 13:51

A twoje problemy nie zaczęły się od kiedy brat z drugiego pokoju zaczął pobierać?
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:

#7 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 14:14

Nie zauważyłem jakichś problemów z jednoczesną pracą w Bearshare,chociaż w tym centrum Neostrady zasugerowano mi,że to może być z tym związane.To on doszedł na drugiego,może teraz mnie blokuje,mój powrót do sieci.Trzeba chyba będzie sprawdzić opcję z odinstalowaniem jego programu i wejściem mojego.Co myslisz o takim rozwiązaniu??

#8 Heniek

Heniek

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 8194 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Browarlandia :D

Napisano 26 10 2007 - 14:44

Odinstalowanie - nie, wystarczy się upewnić że programy korzystają z rożnych portów,
ewentualnie zobaczyć jak będzie przy obydwu włączonych i gdy jeden wyłączysz.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:

#9 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 15:06

W obydwu Bearsharach w połaczeniach podany jest ten sam numer portu czyli 6348.Brat zamknął swój program a mój niestety nie podłączył sie do sieci.W tym Centrum Neostrady wspominali coś o NAT ale nie chcieli nic doradzać bo nie są oczywiście szkoleni w tym kierunku.Odesłali do jakiegoś informatyka a ja takowego wśród znajomych nie posiadam.

#10 Heniek

Heniek

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 8194 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Browarlandia :D

Napisano 26 10 2007 - 15:21

Zmień porty - w programie na A daj np. 6355, w komputerze B 6356
Jeśli obydwoje korzystacie z tego samego rutera usuń dotychczasowe reguły od BearShare
i utwórz w nim cztery nowe, według tego schematu:
1. IP komputera A - port 6355 protokół TCP
2. IP komputera A - port 6355 protokół UDP
3. IP komputera B - port 6356 protokół TCP
4. IP komputera B - port 6356 protokół UDP
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:

#11 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 18:39

Zmieniłem numer portu na 6355 w Bearshare i w Liveboxie i okazuje się,że wszyscy uzytkownicy tzn nas dwóch korzystają z tego samego portu,bo zmiana w Liveboxie u brata nastapiła automatycznie,w konfiguracji na swoim komputerze ma ten sam numer portu co ja czyli 6355.W takim układzie nawet nie próbował czegokolwiek zmieniać

#12 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 20:18

Zapomniałem jeszcze wspomnieć,ze korzystałem do tej pory z Bearshare 5.2.5 i w poszukiwaniu rozwiazania problemu instalowałem takze inne z takim samym skutkiem.Wyjątkiem był najnowszy Bearshare 6, który połączył sie z siecia bez problemu.Jednak jego zasoby są minimalne jeśli chodzi o pliki MP3,a plików video nie znalazłem wcale.

#13 renia100

renia100

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 26 10 2007 - 21:21

J&c ! Ja też korzystałam do wczoraj z tej wersji miśka,ale mój siostrzeniec zasiadl za moim komputerem i zaktualizował mi wersję 5.2.5 do 6.
6 prosi o rejestrację, a po kliknięciu na OK rozłącza się.
Odinstalowałam 6,i zainst.ponownie 525 i.................NIC !
Nie działa!
Nie chce się połączyć.
Przeglądałam inne fora i stwierdzam,że taki problem od kilku dni ma wiele osób,więc też nie wiem co robić?
Chyba tylko czekać.

Pozdrowionka :D

#14 J&C

J&C

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Police

Napisano 26 10 2007 - 21:28

J&c ! Ja też korzystałam do wczoraj z tej wersji miśka,ale mój siostrzeniec zasiadl za moim komputerem i zaktualizował mi wersję 5.2.5 do 6.
6 prosi o rejestrację, a po kliknięciu na OK rozłącza się.
Odinstalowałam 6,i zainst.ponownie 525 i.................NIC !
Nie działa!
Nie chce się połączyć.
Przeglądałam inne fora i stwierdzam,że taki problem od kilku dni ma wiele osób,więc też nie wiem co robić?
Chyba tylko czekać.

Pozdrowionka :D

Z tego co sie orientuję to Bearshare 6 będzie chodził tylko na XP.Ja tylko raz dałem sie nabrać na aktualizację ale później po ponownym włączeniu programu wszystko wróciło do normy.A mój problem chyba nie jest związany z aktualizowaniem 5.2.5 na 6.

#15 McMarco

McMarco

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 27 10 2007 - 07:08

Poproś kogoś komu działa BearShare o plik connect.txt zawarty w katalogu .../BearShare/db/ i wgraj go sobie w miejsce istniejącego. Problem powinien zniknąć, w wersji 5.2.5.6 na pewno, spraktykowałem na własnej skórze :D.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych